Quin és l'origen de SaltOS?

L'any 2007, Josep Sanz Campderrós i Alex Muller van fundar l'empresa Wide Spectrum Software Solutions (WS3 en endavant).

SaltOS va néixer com un desenvolupament intern per donar solució a un requeriment propi: la gestió de WS3.

Després de buscar en nombrosos projectes ja existents, van trobar que existien diverses solucions però tots tenien inconvenients:

 • Usaven servidors basats en tecnologies Java, la qual cosa cap complex i car trobar empreses de hosting que donessin aquests serveis.
 • La codificació no era per capes, tenint codi HTML, CSS i PHP barrejat en un mateix fragment de codi.
Tot això, va portar a plantejar-se el desenvolupament d'una aplicació a mida fen servir tecnologia PHP, XML, XSLT i Javascript donant lloc a SaltOS.

Des de l'inici, es va donar a SaltOS un enfoc més de framework de desenvolupament que no d'aplicació final i amb el temps, aquesta aplicació a anat creixent permetent implementar prestacions que la converteixen en una aplicació de gestió integral per a l'empresa.

Josep Sanz creia fermament en la filosofia del Programari Lliure i va voler aportar el seu gra de sorra a la comunitat alliberant els projectes SaltOS i RhinOS com a programari lliure sota la llicència GPL-3.0.

Actualment, aquesta empresa ha cessat la seva activitat i Josep Sanz Campderrós, co-fundador de la mateixa, continua pel seu compte amb el desenvolupament d'aquests dos projectes de programari lliure alliberats sota la llicència GPL-3.0
 
Qualsevol persona o empresa que vulgui utilitzar aquests programes, pot fer-ho sense necessitat de pagar cap llicència, ni inicial ni anual. Això significa un import estalvi econòmic que pot ser invertit en la personalització i adaptació del producte.

Quin és l'origen del nom de SaltOS?

SaltOS és un joc de paraules entre el sucre i la sal.
 
Quan es va crear l'empresa, l'any 2007, es va buscar alguna solució existent per a la gestió empresarial. Una de les premisses va ser l'ús de tecnologies emergents i que fos suportada per la majoria d'empreses de hosting com és el cas de PHP.
 
Per aquell temps, només trobem un programari anomenat SugarOS (actualment es diu SugarCRM) i després provar-ho, vam decidir emprendre l'aventura de crear una aplicació nova que permetés aplicar evolutius de forma ràpida.
 
Atès que l'última opció que revisem va ser SugarOS i "sugar" és "sucre" en anglès, vam decidir donar-li la volta i construïm el nom amb "Salt" i "US" donant lloc a la paraula SaltOS, que a més, en castellà té correspondència amb una paraula existent.
 
És típic emprar la terminació US en els projectes de sistemes operatius encara que en el nostre cas, la terminació OS vol dir Open Source.

Quina llicència té SaltOS?

SaltOS està llicenciat com a programari lliure sota la llicència GPL-3.0 .

Això permet gaudir de les 4 llibertats principals del programari lliure:

 • La llibertat d'executar el programa com es desitja, amb qualsevol propòsit (llibertat 0).
 • La llibertat d'estudiar com funciona el programa, i canviar-lo perquè faci el que vostè vulgui (llibertat 1). L'accés al codi font és una condició necessària per a això.
 • La llibertat de redistribuir còpies per ajudar al seu proïsme (llibertat 2).
 • La llibertat de distribuir còpies de les seves versions modificades a tercers (llibertat 3). Això li permet oferir a tota la comunitat l'oportunitat de beneficiar-se de les modificacions.
 • L'accés al codi font és una condició necessària per a això.
En tots els fitxers que formen part del projecte SaltOS, trobarà la següent capçalera:
Per a més informació:

Quins són els avantatges del Programari Lliure?

Aquestes són les principals avantatges del programari lliure:

 • No ha de pagar cap llicència, quota o royalty. Això implica un important estalvi en l'adquisició i manteniment.
 • Té total llibertat d'ús i distribució.
 • Té a la seva disposició el codi de font, amb la qual cosa podrà modificar l'aplicació i adaptar-la a les seves necessitats. Això també li garanteix la independència de proveïdor.
Aquestes són algunes FAQs relacionades amb aquest tema:
 • He de pagar una llicència per poder utilitzar aquests productes? No, els programes en ser Programari Lliure no estan subjectes a cap quota o royalty per poder utilitzar-los.
 • Els productes poden passar a ser de pagament algun dia? No, les versions alliberades no poden patir cap canvi en les seves condicions d'ús.
 • Si modifico els programes, estic obligat a distribuir la modificació? No. Si utilitzeu el programa amb les seves modificacions en un entorn privat o en la seva pròpia empresa, no està obligat a compartir-ho amb ningú.
 • Si distribueixo els programes amb modificacions, he de distribuir també el codi font? Sí. Els termes de la llicència GPL-3.0 estableixen que amb qualsevol modificació que es distribueixi al públic, s'ha de proporcionar també el codi font de la mateixa.


Línies de XML
60,895
Línies de PHP
18,634
Línies de JS
11,611
Línies de XSLT
2,498
Línies de CSV
1,919
Línies de CSS
577